BOKSLÄPP 23 NOV

BOKEN ÄR PÅ G!

Vårt 80-tal, en fotobok om politisk kamp, Stockholm och punk under åren 1985-1989.

Vårt_80-tal_omslag KOMP

Att gräva ner sig i det förflutna brukar inte vara speciellt roligt om man inte råkar vara arkeolog. Men just i det här fallet har det varit ett jobb som har inspirerat ett gäng till att samla sina krafter och ge ut en fotobok med bilder tagna åren 1985-1989 i Stockholm. Bilderna togs under fester, aktioner och vardag. Vi demonstrerade, slogs med polisen och skinnskallar, hade ändlösa stormöten, gick på konserter på Ultrahuset i Handen, hängde på de numera nedlagda söderkrogarna Stopet, 11:an, Strömmen och Krönet, gav ut tidningar och affischerade, lagade mat och åkte riket runt och propagerade revolution. Dessutom ockuperade vi hus. Fokus i fotoboken ligger på husockupationer och den politiska aktivism som vi stod för.

185 fantastiska bilder kom med i boken, tagna av Lina Bergqvist, Joachim Berggren, Katarina Ginsburg, Sebastian Flodenberg, Paul Forsberg, Jerka Glimrot, Behcet Holago, Anna Norrby, Stefan Ohlsson, Thomas Olsén, Helena Toss, Mandra Wabäck, Mikael Wahlberg och Anne Mette Wennemo. Texterna är skrivna av Ann Ighe, Joachim Berggren, Patrik Björk, Natte Högberg, Mandra Wabäck och Mikael Wahlberg. Och för formgivningen ansvarade Dan Algstrand.

Bilderna är tagna av ungdomar med tillgång till en spegelreflexkamera och en filmrulle Tri-X och visar upp ett stycke Stockholmshistoria som aldrig tidigare har publicerats i bokform.  Boken ges ut i slutet på november 2017 av förlaget Stockholmia (http://stockholmia.stockholm.se/) som är Stockholms stads eget förlag.

Stockholmia har hyrt restaurangen Cliff Barnes i Enkehuset (som vi ockuperade 1986) på Norrtullsgatan 45 för boksläpp den 23 november kl. 18-20. Sen har Avanti! Framåt! efterfest till klockan 23:00 med DJ Petter och Balsam. För Stockholmias evenemang är det förköp som gäller, 150 kr kostar det och då ingår fotoboken (du får ett ex), en alkoholfri drink (Stockholms stad får inte bjuda på alkohol) och tilltugg. Från klockan 20:00 ansvarar Avanti! för evenemanget och då är det fritt inträde i mån av plats (max 150 personer i lokalen).
Fotoboken kommer att säljas för 150 bagis på festen, i handeln kommer den att kosta ca 250,-. Passa på att köpa årets julklapp till alla vänsterradikala, familj och vänner! Spika den 23 november i era kalendrar så ses vi snart igen!

Om du är intresserad av boken eller vill kontakta oss som har jobbat med den kan du skicka ett mejl till: vart80tal@gmail.com (eller kolla på vår hemsida: http://www.vart80tal.se).

Vi ses på boksläppet den 23 november!

 

Leave a comment